Skammens Væg
 

Anmeldelse på www.fyldepennen.dk

Skammens Væg

Gitte Morsund (Forlag1.dk)

Af Mikala Rosenkilde, 22/04-10

Skammens Væg og andre noveller er Gitte Morsunds debut som trykt forfatter. Flere kender da også udmærket hendes forfatterskab fra Fyldepennen.dk, hvor hun har glædet mange læsere gennem årene. Nu mente Gitte Morsund at verden var klar til en novellesamling. Den er så her.

Bogen består af ni (forholdsvis korte) noveller alle med kvinder i hovedrollen. Vi er i universet krimi og spænding, for også at se gyset stikke sit grumme ansigt frem. Novellerne bevæger sig ofte på kanten af virkeligheden, men Gitte Morsund formår at balancere, så læseren bevarer troen på at det virkelig kunne ske.

”Skammens Væg” indleder novellesamlingen og fortæller om den kvindelige forfatter Stines mærkværdige oplevelser omkring Sankt Hans. Oplevelser der både ændrer hendes liv for altid og som bringer hende i takt med sin indre detektiv. En stor del af novellen foregår på en online ”chat” og her møder læseren et bredt udvalg af hovedpersonens omgangskreds. En kort femi-krimi.

”Bibliotekaren” er et underfundigt gys om hvordan en kvindelig bogelsker får hævn for en elsket bog. Hun er ikke helt almindelig, hende bibliotekaren. Et ødelagt eksemplar af b o g e n udløser makabre hændelser.

”Gribben” er den uhyggelige fornemmelse af ikke at være alene. At nogen stirre på én gennem vinduerne, mens regn og blæst rusker udenfor. Godt man har en stor hund…
Læseren føler med den kvindelige hovedpersons kamp i mørket.

”I stilhed” er en surrealistisk fortælling om invasion af en fremmed person i det allerhelligste – ens hjem. Hvad stiller man op, hvis der pludselig står en vildtfremmed og muligvis farlig mand i ens stue? Gitte Morsund beskriver det godt med en åben slutning.

”Zonen” er efter min mening bogens scoop. Den mærkelige, men spændende fortælling om et ungt par på sommerferie, der oplever ikke at kunne forlade den by de besøger. Det er en detektivhistorie af de bedre. Der er noget meget fascinerende ved denne novelle, en stille uhygge krøb indover denne læser. Og så er den for resten ganske vittigt skrevet.

I ”Den hvide dame” skal der opklares et mord. Der oprulles en spændende historie om den afdøde kvinde og hendes ensomme liv bag computerskærmen. Sagen opklares i bedste Sherlock Holmes stil af en sympatisk og kvik ordensmagt. Plottet er også godt.

”Hvad fortiden skjuler” er et gys med en overraskende pointe. En kvinde kommer løbende langs en skovsti og får en åbenbarelse. Den ellers så rationelle hovedperson må erkende at hun har åbnet op for en skjult viden. En mordhistorie hvis opklaring sætter tanker i gang hos læseren.

”Sæteren” er fortællingen om kvinden der på flere måder er langt hjemmefra. Ude på den maleriske sæter møder hun en fremmed. Og det bliver temmelig farligt, skal det vise sig – for dem begge to.

Den sidste novelle i samlingen hedder ”Iscenesat” og følger succesforfatteren Simone Holm, der længes efter fred og ro fra mediernes søgelys. Problemet løses elegant og meget virkningsfuldt. Dog temmelig blodigt…

Jeg har været meget fint underholdt med denne novellesamling og er temmelig sikker på at den vil glæde mange. Tænker at flere af novellerne for øvrigt vil egne sig glimrende til folkeskolens 8.-10. Klasse. Dem vil eleverne læse med glæde.

Forlag1.dk

2010

ISBN 978-87-7056-103-7


Omslagsillustrator:

Carsten Morsund